Kako deluje zvučna masaža

Zvučna masaža se zasniva na drevnom znanju o uticaju zvuka koji je primenjivan u indijskoj medicini, još pre više od 5000 godina. Prema istočnoj ideji, čovek je “stvoren od zvuka”, odnosno da je zvuk. Ako je ljudsko biće “u skladu” sa samim sobom i svojom okolinom, onda je on u stanju da organizuje svoj život slobodno i kreativno.

Sve više ljudi pati od stresa i u potrazi je za mogućnostima odmora za svoje telo, duh i dušu. Zvučna masaža prema Peteru Hessu je delotvorna metoda koja se izvodi prema individualnim potrebama svake osobe. Blag i skladan zvuk koji proizvode zdele ili gong apsorbuje se i ubrzo dovodi u stanje duboke relaksacije. Ritmičke zvučne vibracije prenose se na telo i doživljavaju kao neka vrsta masaže. Tokom zvučne masaže nastaje ozračje sigurnosti i zaštite u kojem je moguće otpustiti – osloboditi se stresa, teskobe, briga, sumnji i osećaja koje imaju negativan uticaj na naše zdravlje.

Masaža tibetanskim zdelama

Tibetanska masaža zvukom menja beta-frekvenciju mozga u alfa-frekvenciju koja usporava rad srca i umiruje um. Pomaže u olakšavanju bolova, smanjenju hroničnog umora, nesanice…

U ovoj drevnoj metodi lečenja na telo i oko njega postavljaju se tibetske zvučne posude. Laganim udarcima o posude stvara se zvuk i vibracije koje menjaju uobičajenu beta-frekvenciju mozga u alfa-frekvenciju, koja podstiče duboko, mirno meditativno stanje. Kao odgovor na promenjeno stanje mozga, usporava se disanje, podstiče opuštanje mišića, usporava se rad srca i umiruje um.

10561815_828832637239171_5738888894497793532_n

 

Zdele se polažu na tijelo osobe koja leži, udaraju se palicom i pomeraju preko meridijana i akupresurnih tačaka. Budući da je 70% tela sačinjeno od vode zvuk brzo i lako putuje telom, podstičući regeneraciju i duboko opuštanje.

Zvučne zdele koje se koriste u ovoj vrsti masaže izrađene su ručno, na tradicionalni način i od dvanaest metala, a zbog svojih vibracija stvaraju u telu osećaj velike opuštenosti, ugodnost i mir. Prenos vibracija zvučnih zdela u ljudskom telu moguć je budući da čak 70 do 80 posto ljudskog tela čini voda.

Gong kupka

Za vreme Gong kupke ulazi se u stanje duboke opuštenosti gde se brišu granice vremena i prostora. U Theta stanju naša podsvest uz zvuke i vibracije počinje da uskladjuje sve funkcije telesnih organa i ćelija, počinje proces gde se ubrzava samoizlečenje, otvaranje prema novim mogućnostima, prepoznavanju blokada, put ka unutrašnjem miru i samoosvešćivanju. I dok tako plutate na talasima zvukova, imate mogućnost potpunog opuštanja, osećaj sigurnosti u trenutcima odvajanja od sveta, i ulaska u svet beskonačnog okeana mira, blaženstva i ljubavi.

Ne treba vam nikakvo znanje o opuštanju, nikakve tehnike… Samo se treba prepustiti i usmeriti pažnju na zvuke i disanje i  – putovanje u sebe započinje. Nežni zvuci prodiru duboko čisteći pred sobom naslage nataloženih emocija…strahova, tuge, besa… Unoseći u svaki atom bića sklad i harmoniju efekat koji umiruje, da se svesnije i stabilnije suočavamo sa svim životnim izazovima, uz više energije i radosti počinjemo naše zadatke.

anika gong kupka

Zvučna metoda je holistički pristup čoveku ona ne zamenjuje medicinsko ili terapeutsko lečenje bolesti, ali veoma je velika podrška u jačanju zdravlja .

Ona se veoma uspešno koristi danas u mnogim zanimanjima, za relaksaciju, u Wellnessu, kozmetici, masaži, fizioterapiji, logopediji, pedagogiji, u vrtićima, školama, među porodiljama u zdravstvenim ustanovama.

Individualna zvučna masaža se prilagođava potrebama svake osobe.

 “Ako prihvatimo činjenicu da je zvuk vibracija, a znamo da vibracija može uticati na svaki deo našeg fizičkog bića, tada shvatamo da zvuk čujemo ne samo ušima već i svakom ćelijom našeg tela. Jedan od razloga koji objašnjava zašto zvuk isceljuje na fizičkoj ravni je zbog toga što isti deluje duboko i transformiše nas na emocionalnoj i duhovnoj razini. Zvuk može uticati na neravnotežu na svakoj razini našeg fiziološkog funkcioniranja, te može pozitivno uticati na tretiranje gotovo svake medicinske nepravilnosti. “ Dr. Mitchel Gaynor Centar za preventivu raka Cornell, NY.

Zvučna masaža i terapijski efekti:

 • popuštanje napetosti uzrokovane stresnim uslovima,
 • poboljšanje u disanju,
 • produbljivanje opuštanja,
 • jačanje imunog sistema,
 • gde počinje proces samoisceljenja,
 • rastvaranje energetskih blokova;
 • ublažava i prestaje bol u vratu,ramenima, leđima, u donjem delu leđa, bolovi u mišićima,
 • blagotvorno deluje kod glavobolje i poremećaja u spavanju,
 • popuštanje grčeva u stomaku,
 • regulacija loše cirkulacije, visokog krvnog pritiska,
 • poboljšanje kod poteškoća u koncentraciji, motivacija,
 • dolazi do  harmonizacije ponašanju.

Zvučna masaža se ne koristi u sledećim slučajevima:

 • Trudnoća – prvih 12 nedelja
 • Kod uzimanja antidepresiva
 • Kod akutnih bolesti

Nikola Tesla   je 1942. rekao: “Ako želite da otkrijete tajne univerzuma, razmišljajte o njima kao o energiji, frekvenci i – vibraciji.”

12743588_10154557408049638_784332203646665911_n

 

Advertisements